Neem gewoon wat afstand

“Je moet gewoon wat afstand nemen. Dan kom je er vanzelf wel achter wat je moet doen en of je moet veranderen van baan of werkgever.”

 

Afstand nemen. Een goed idee?

Klinkt logisch, zou je zeggen. Maar is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vergelijk het wel eens met het lezen van een boek. Wanneer je een boek tegen je neus aanhoudt, dan zie je helemaal niks van wat er staat. En wat doe je dan? Juist, je houdt je boek wat meer op afstand en je kunt opeens de letters zien. Wat dat betreft is afstand nemen van een situatie een heel goed idee om te leren begrijpen wat er nu precies gebeurt.

 

Alle letters samen maken een boek

Echter, dan ben je er nog niet. Die letters maken woorden, de woorden maken zinnen, de zinnen maken alinea’s en de alinea’s weer hoofdstukken. De hoofdstukken tezamen vormen een boek. Kortom, totdat je het boek helemaal gelezen hebt en ook nog eens goed begrepen hebt wat er staat moet je tijd investeren. Je moet het met aandacht gelezen hebben om ook de clou te kunnen vatten.

 

Neem de tijd

Dus ja, afstand nemen helpt zeker. Ga er alleen niet vanuit dat je meteen het antwoord op je al vragen hebt. Het boek kan best ingewikkeld zijn. Neem de tijd om de verbanden tussen de alinea’s en de hoofdstukken te begrijpen. Soms vergt dat veel zelfonderzoek en soms moet je hulp inschakelen, omdat je misschien toch nog te dicht met je neus op de letters blijft zitten.

 

Een loopbaancoach kan jou helpen

Wanneer je het idee hebt dat het lastig is om je eigen situatie vanaf een afstand te kunnen bekijken, dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden. Een loopbaancoach is in staat om jou de juiste vragen te stellen. Deze vragen stellen jou in staat om de situatie van afstand te kunnen bekijken en zo meer grip te krijgen op jouw verhaal, jouw boek, jouw loopbaan. Een loopbaancoach houdt je een spiegel voor, die ver genoeg bij jou vandaan staat om te begrijpen wat je ziet.

ALKE VRIELING  |  HR Adviseur  |  Loopbaancoach  |  Arnhem  |  info@alkevrieling.nl  |  06 22 55 79 95