Het gesprek van je leven

Elke week lees ik in de zaterdagbijlage van het FD het artikel “het gesprek van je leven”. En dan ga je ook bij jezelf te rade. Welk gesprek heeft veel invloed op mijn leven gehad? Nu zijn dat meerdere gesprekken geweest, maar de eerste die ik me kan herinneren is het gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider van de studie Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Achteraf gezien heeft dit gesprek veel invloed gehad op hoe ik in mijn werk sta als loopbaancoach en HR Adviseur.

 

De start van mijn loopbaan

Ik was nog niet zo lang 18 jaar en ik ging vanuit een dorp op kamers wonen in de grote stad Amsterdam. Mijn eerste studiejaar heb ik vooral levenservaring op gedaan. Ik had andere prioriteiten dan mijn studie en die kwam dan ook in het gedrang. Het voelde als falen en dat kende ik helemaal niet. Alles ging me altijd voor de wind. Eigenlijk was ik altijd succesvol in alles wat ik deed. Het tweede jaar ging ik vol goede moed weer aan de slag. Ik heb een jaartje nodig gehad om aan de nieuwe situatie te wennen en nu gaan we dan echt van start. Totdat ik er achter kwam dat de studie eigenlijk niet bij mij paste. Ik had een verkeerde keuze gemaakt. Ik besloot dat er niks anders op zat dan te stoppen. Ook dat voelde niet goed. Als je ergens aan begint, dan maak je dat af. Weer mislukt.

 

Het gesprek van mijn leven

Ik ben gaan praten met de studieloopbaanbegeleider en zij zei tegen mij nadat ik mijn hele verhaal uit de doeken had gedaan: “Alke, heb je wel in de gaten hoeveel beslissingen je hebt genomen in een korte tijd? Je hebt een keuze gemaakt voor een studie, wat al best lastig is. Je bent op kamers gaan wonen in een vreemde stad. Je hebt hier een “nieuw” leven opgebouwd. Je hebt besloten door te zetten toen het even tegen zat en daarna heb je besloten om te stoppen. En nu zit je ook nog eens  tegenover mij. Weet je wel hoeveel moed ervoor nodig is om al die beslissingen te nemen? Dat is echt niet niks hoor.” Zo had ik er dus nog niet naar gekeken….

 

De les voor mij als HR Adviseur en Loopbaancoach

Deze les heb ik altijd bij me gedragen. De reis die iemand maakt is nooit vanzelfsprekend. De impact die een gebeurtenis, een keuzemoment of life changing event op iemand heeft, is voor iedereen verschillend. Bewust en onbewust maken mensen heel veel beslissingen. Vaak is er al veel aan vooraf gegaan voordat iemand de beslissing  genomen heeft om mijn hulp in te schakelen. Ik heb daar respect voor en voel me een bevoorrecht mens om onderdeel uit te mogen maken van deze reis.

Welk gesprek zette jou aan het denken of in beweging?

ALKE VRIELING  |  HR Adviseur  |  Loopbaancoach  |  Arnhem  |  info@alkevrieling.nl  |  06 22 55 79 95